2.27.2012

Gaziantep'i hala görmediyseniz, gelin benle...

http://www.sarki-sozleri.net/ibrahim-tatlises-antebin-kalesine 

                    Antebin Kalesi  denilince aklıma ilk gelen bu şarkı olur niye bilmem.

Gaziantep Kalesi günümüzde '' Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi '' olarak kullanılmaktadır. Tarihimizde Roma döneminde  Bizanslılar tarafından gözlem amaçlı yapılmıştır.



        Kaleye  girişte Gaziantep'in tarihine damga vurmuş şahısların heykelleri bulunmaktadır.

Antep'in eski mahallelerinden Kale Altı

Gaziantep’in Nizip İlçesi’nde yer alan Zeugma antik kentinde,1998 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan, ‘’Çingene Kızı’’ mozaiğindeki kişinin ,Yunan Tanrıçası Gaia olduğu sanılmaktadır. Ancak, saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeni ile ‘’Çingene Kızı’’ olarak yakıştırılmış ve antik kentten çıkarılan mozaiklerin simgesi haline gelmiştir. Gözlerinin her yöne bakma özelliği, farklı bir teknik kullanılarak oluşturulmuştur  ve ‘’Çingene Kızı’’ndan yüzlerce yıl sonra,Leonardo da Vinci’de, Mona Lisa tablosunda aynı tekniği kullanmıştır.

Antika tutkunlarının uğrak yeri Tütün Hanı
Yemeni Çeşitleri
Brad Pitt, Troya Filminde giydiği yemenileri bu dükkandan satın almış.


Eski bir Antep evi, Butik Otel olarak restore edilmiş.

                           Burası eskiden kilise olarak kullanılırmış, şimdilerde müzikal salon olarak kullanılıyor.
         
Gaziantep'e özgü kutnu kumaşı yapımı


                         

Mevlevi Hane Müzesi



2.26.2012

Sebzeli- Yoğurtlu Salata

           
                        İnsan  yemek yerken hem çok yemek hem de az kalori kazanmak istiyor. Hele de dost ziyaretinde ev sahibini kırmamak adına tabağınızı doldurmak gerekiyor. Bu da tabii ki salatalarla mümkün oluyor. Özellikle çoklu misafirlerimiz de biz muhakkak salatayı baş köşeye koyuyoruz. Ana yemeklerle beraber iyi gidiyor.Hiç bir kadının da  buna hayır dediğini görmedim. Siz de bu salatalar dan ister bir çeşidini, ister üç çeşidini de aynı anda sofranıza koyabilirsiniz (biraz yorulmayı göze alarak).
     
           Şeker Pancarlı Salata:
                                        -1 kilo şeker pancarının kabuklarını soyarak su da iyice haşlanır (1 saat kadar)
                                         - Soğumuş şeker pancarı rendelenir
                                          -750 gr süzme yoğurt
                                           - 1 tatlı kaşığı tuz
                                          -3 diş sarımsak rendelenir ve karıştırılır.
                              (isterseniz mayonez katabilirsiniz)
             
           Havuçlu   Salata:
                                       - 1 kilo kabukları soyulmuş havuç rendelenir teflon tavada 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile birlikte 5 dakika kadar kısık ateşte çevirilir.
                                      - 750 gr süzme yoğurt
                                      - 2 çorba kaşığı mayonez
                                       - 3 diş ezilmiş sarımsak
                                        - 50 gr dövülmüş ceviz içi
                                         - 1 tatlı kaşığı tuz
                       Harcı karıştırarak servis edebilirsiniz.

             Ispanaklı  Salata:
                                           - 1 kilo ıspanak iyice temizlendikten sonra tencere de biraz suyla iyice haşlanır.
                                           - Haşlanıp soğuyan ıspanaklar doğranır.
                                            - 750 gr süzme yoğurt
                                            - 3 diş ezilmiş sarımsak
                                            - 1 tatlı kaşığı tuz
                                            - 50 gr dövülmüş ceviz içi
                      Harcı karıştırarak servis edebilirsiniz.

Mexica Revanisi


                  Bildiğimiz revaniye benzemeyen bu Meksika Revani sini, Meksika da yemedim ama tadına bakınca en az gitmiş kadar oldum.:) Bu tarifi tatil için gittiğimiz Kıbrıs- Girne de kaldığımız otelin şefinden aldım.Yemekten sonra ya da günün herhangi bir saatinde insanın canı tatlı çeker ya hani şu kalorisi çok gibi görünmeyen ama lezzetli işte benim gibi hafif tatlı severler için inanılmaz bir kaçamak olacaktır.
                Dikkatinizi çekerim bu tarif oldukça geniş kitlelere hitap ediyor :) Yani dikdörtgen bir borcamdan yaklaşık 20 kişilik porsiyon çıkıyor. Sizde pişirme kabınıza göre tarifte değişiklikler yapabilirsiniz.

       Malzemeler:
                             -7 yumurta akını geniş bir kapta iyice çırpacağız
                             -1 su bardağı toz şekeri içine katarak çırpmaya devam edeceğiz
                              - 300 gr oda sıcaklığında ki tereyağını karışıma parça parça ekleyerek çırpacağız.
      Ayrı bir kapta:
                              - 2 su bardağı un
                              - 1 su bardağı hindistan cevizi
                              - 1 kabartma tozu
                              -2 paket vanilya
                               - 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
                        => Bu harcı da  iyice çırptıktan sonra (yani yaklaşık 4 dakika)
                              Önceki karışıma ilave edeceğiz.
            Pişirme: Yağlanmış  dikdörtgen borcamda 180 derecede  yaklaşık  50 dakika pişireceğiz.
   
           Sütlü Kıvamı için:
                                         - 1 buçuk litre süt
                                          - 2 su bardağı şeker karıştırarak iyice kaynatılır.
               Soğutulmuş kekin üzerine kıvam dökülür.
                 
                 2 saat kadar soğukta bekletildikten sonra. Üzerine krem şanti yayılır ve ince kıyılmış antep fıstığı içi dökerek servis edilir.
                           

Yaban Mersinli Salata


              Yaban Mersinli -Kajulu Salata


Tatlı yiyecekleri biraz ekşi, Acı yiyecekleri de biraz tatlandırarak yemeye bayılıyorum.
Özellikle yeşil marul salatasında keskin bir acı sevmiyorum. ,
Şimdi sizlere en sevdiğim salata tarifini belirtmeden geçemiycem.

Malzemeler:
                        -1 adet iri doğranmış marul
                        -5 adet havuç isteğe göre doğranmış
                        -Mor lahana istendiği kadar
                        -3 adet taze kırmızı biber
                         -1 küçük teneke kutu ayıklanmış tane mısır
                         -Üzerine Cherry domatesleri ikiye dilip çevreledim
                          -100 gr  kaju- 1 yemek kaşığı tereyağı ile hafif pembeleşinceye kadar kısık ateşte çevirdim
                          -100 gr yaban mersinini de kaju içerisine ekledim 2 dakika daha çevirdim
Sosu için:
                      Salata malzemelerini yerleştirdikten sonra
                      -3 adet limon suyu
                      - 1 yemek kaşığı tuz
                      - 1 yemek kaşığı balzamik sirke
                      - Yarım çay bardağı sızma zeytinyağını  bir kapta iyice karıştırdım ve içine döktüm.

           Bu salatayı da daha önce afiyetle yemiştim. Ek olarak üzerine ceviz içi, brokoli ve dilimlenmiş zeytin eklemiştim. Bilginize...
                  Kadınının kalçasızı, yemeğin salatasızı olmaz!

2.21.2012

Havuçlu Cevizli Kek


            Kış mevsimi gelince marketlerin sebze-meyve reyonunda şekerli bir koku hemen beni çeker.
Turuncu rengiyle yemeklere, pastalara, mezelere ayrı bir albeni katar. İnsan elini atmadan edemez. Haliyle bende bayılırım bu sebzeye, helede içerdiği vitaminlere. Öğrencilik yıllarımda yapmak isteyip de yapamadığım bir çok pastayı bu aralar  vaktim oldukça deniyorum ve sonuç inanamadığım kadar mükemmel oluyor.
            Yanında bir fincan kahve ya da çayla iyi gider değil mi?
            Peki ya yapılışı?
                                             İşte Burdaa :)


Malzemeler: 
                      - 4 yumurta
                      - 1 buçuk bardak toz şeker
                      - 1 bardak mısır yağı
                      - 1 bardak süt
                       - 1 buçuk bardak kek unu
                       - 1 Vanilya
                       - 1 Kabartma tozu
                       - 4 Havuç ince rendelenmiş
                        - 1 çorba kaşığı tarçın
                        - 100 gr kadar  ince kıyılmış ceviz içi              
  Yapılışı:
                  Öncelikle yumurtaları ve şekeri iyice çırptım. Yaklaşık 3-4 dakika kadar. Sonra malzemeleri sırayla içine kattım bu arada yavaş yavaş çırpmaya devam ettim. Kek kıvamına gelince,  hazırlamış olduğum havuç-ceviz-tarçın üçlüsünü de karıştırdıktan sonra. Daha önceden yağlanmış, Hindistan Cevizi serpilmiş kek kalıbının içine döktüm.
                             => 180 derece de 60 dakika pişirdim.

                    

2.16.2012

Vişne Soslu Çikolatalı Cheesecake



             Ne zamandır canım şöyle ekşi-tatlı pasta çekiyordu. Anlaşılan o ki, bu aralar cheesecake iştahım kabarmış durumda. Saat olmuş gece yarısı ben iyi bir cheesecake tarifi arıyorum. Derken en sevdiğim yemek blogunda soluğumu aldım  www.mybeautifulcookbook.com  Bu blog gerçekten iştahımı açmakla kalmayıp gecenin bir yarısı beni mutfağa hapsediyor. Tarifleri okurken, hmm şunu şu misafirime yaparım, hmm şunu şu zaman yaparım diye aklımda tutarım. Evdeki malzemelere bi göz atıp kolları sıvadım. Netice resimdeki lezzetli bir dilimle sonuçlandı ki ben de bunu burada paylaşmaktan kendimi alıkoyamadım.



              Cheesecake tabanı için:  1 paket (185 gr) kadar petit beure kakaolu bisküvi, 4 yemek kaşığı tereyağı ve 1 çay kaşığı tarçını   iyice ezdim bunu rondo yardımıyla yapmak kolay. Daha önceden yağlanmış kilitli kek kalıbının içerisine iyice yoğurduğum karışımı eşit miktarda tabana yayarak bastırdım. 180 derece fırında 15 dakika benmari usulu pişirdim.

             Cheesecake harcı için: 1 paket (125 gr.) bitter çikolata ve 1 paket sütlü  çikolatayı kısık ateşte karıştırarak erittim.
           
                                                 1 paket ( 400 gr )  labne peyniri büyükçe bir kapta 2 dakika mikser yardımıyla çırptım. Derken içine 3 yumurta kırdım iyice çırpmaya devam ederken 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı şeker, 1 paket vanilya çırptıktan sonra erimiş soğumuş çikolatayı da karıştırdıktan sonra tabanın üzerine ilave ettim.

           180 derece fırında 60 dakika pişirdim.
       
           Cheesecake soğuyana kadar kilidini açmadım bu arada vişne sosunu yaptım.

               Vişne sosu için: Vişne mevsimi olmadığı için marketten dondurulmuş vişne aldım. 1 bardak vişneyi, 2 bardak toz şeker ve yarım bardak suyla kısık ateşte karıştırarak pişirdim. Karışım iyice koyu kıvama gelmeli. Onu da bir müddet soğumaya bıraktıktan sonra cheesecake imin üzerine döktüm.

             Je suggére avec  une tasse coffée et une tasse de thé  cette gateau au fromage.
                        
                                            Bonnée Apétite
               

           
         

2.09.2012

Balkabaklı Cheesecake




                 Cheesecake altı için: 2 paket eti burçak bisküvi, 1 yemek kaşığı toz şeker, 6 yemek kaşığı tereyağı. Tüm malzemeler robottan çekilir. Yağlanmış kilitli  kek kalıbının altına hafifçe bastırılarak yerleştirilir. Yerleşen alt, benmari usulü 10 dakika fırında bekletilir. (Benmari usulü: pişirilecek kabın altına biraz su koyup buharlaşmasını sağlayarak pişirmek)


                 Cheesecake içi için: 500 gr temizlenmiş, doğranmış balkabağı, 1 bardak su ile tencerede iyice pişirilir, püre haline getirilir ve soğumaya bırakılır.
 2 paket krem peynir, 2 yumurta, 5 yemek kaşığı toz şeker, 1 paket vanilya, 1 tatlı kaşığı tarçın, 4 adet ezilmiş karanfil, 1 tutam muskat rendesi ve soğuyan balkabağı püresi bir kapta iyice çırpılır. Hazırlanmış cheesecake üstüne dökülür.
                  180 derece fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir.
              
                 Not: Servis ederken üzerine karamelize edilmiş fındık hoş olacaktır.

İrem'in Mısır Ekmeği



Malzemeler:
                    - 1 buçuk su bardağı un
                    - 1 buçuk su bardağı mısır unu
                    - 1 kahve fincanı şeker
                    - 1 çay kaşığı tuz
                    - 2 yumurta
                    - 1 buçuk su bardağı süt
                    -1 paket kabartma tozu
                    - 1 paket vanilya ( isteğe bağlı )
                    - yarım çay bardağı zeytinyağı
                     - yarım çay bardağı eritilmiş soğutulmuş zeytinyağı


Yapılışı:
               Yumurta ve şekeri iyice, yaklaşık 5 dakika çırpılır. Üzerine süt, un, mısır unu, tuz, kabartma tozu, vanilya ve yağları döküp  yaklaşık 5 dakika çırptıktan sonra kek kıvamına gelince
Yağlanmış Teflon kek kalıbında---- 50 dakikada 180 derece fırında pişirdim


Not: İsteğe göre  pişirme derecesinde ve dakikasında değişiklik yapılabilir. 
        küçük küpçükler şeklinde kesildiğinde yemeğe güzel bir başlangıç olacaktır.


Zeytinyağlı  Sos: 
                           - 2 yemek kaşığı zeytinyağı
                           - 1 yemek kaşığı balsamik sirke
                           - 2 diş sarımsak
                            - 1 kaşık kekik
                            -1 tatlı kaşığı nar ekişisi


            

2.07.2012

My Hits these days


             İlk bakışta gözünüze hangi ürün çarptı?


Sanırım turuncu renkli Sally Hansen kremler. Ürün alırken ambalajına dikkat etmem diyenleri hiç anlamam çünkü beni ürünün içeriği kadar ambalajı da etkiler. Evet turuncu renk bana direk C vitaminini hatırlatır ve genellikle içeriğinde C vitamini  benzerleri bulunan ürünler beni kendine doğru çeker. Sally Hansen markasıyla ilk tanışmam french maniküre set olmuştu ama pek de memnun kaldığımı söyleyemem. Son zamanlarda soğuklar nedeniyle eczanelerle pek haşır neşir olduğum için gözüme ilk çarpan  çatlayan ellerime çare olmuştu. Bir kaç sürmeyle hemen kalitesini belli etti. Sürdüğümde ellerimde bir ışıltı ve yumuşama ki üzerinde belirttiği gibi 18 saat etkisini gösterdi. Derken topuk kremini aldım ve normal kremlerle geçmeyen topuk çatlaklarım bir günde etkisini gösterdi. C vitaminli tırnak eti kremi gerçekten muhteşem. Malum sürdüğümüz ojelere tırnak mı dayanır?


Loreal  Mythic Oil: İçeriğinde Argan ve Avokado yağı barındıran bu saç yağını ister ıslak, ister kuru saça uygulayın harika kokuyor. Ben banyodan çıkınca saçımı tararken sürüyorum hem elektriklenmesini önlüyor hem kırılmasını.

La Roche Posay: Makyaj temizleme toniğinin kokusuz ve parabensiz olması gerçekten iyi 2 yıldır kullanıyorum.


Vichy Göz Temizleme: Yağsız yapısıyla gözdeki makyajı anında alıyor.


Parfüm olarak çiçeksi, şekerli fresh kokulara bayılıyorum ve uzun süre Marc  Jacobs/Lola 
Givenchy/ For Her takılıcam gibime geliyor.



2.01.2012

CEVİZLİ ANTEP BAKLAVASI



    Malum  fıstıklı baklava yemekten bitap düşmüş olan biz Antepliler sonunda cevizli baklavayı da keşfettik. Mutfağa yeni girmiş benim gibiler bu tarifi çok kolay yapabilirler.
*markette gördüğünüz üzerinde ‘baklavalık yufka’ yazılan yufkadan bir paket alın
*büyük bir paket tereyağı
*500 gram ceviz içi
*bir  kaşık tarçın
**Şerbeti için: 3 su bardağı toz şeker ve 5 bardak su
YAPILIŞI:
=>Sana yağıyla yağlanmış tepsinin üzerine her bir yufkayı yerleştirin ve üzerine  
eritmiş olduğunuz tereyağını bir çorba kaşığı gezdirin tekrar üzerine bir yufka serin. 
Pakette yaklaşık 40 ince baklavalık yufka var, yufkanın yarısını bitirdiğinizde iç  
harcını yani ( ince çekilmiş ceviz içini ve bir kaşık tarçını ) yufkanın üzerinde eşit
şekilde dağıtın. Tekrar tereyağı baklava ikilisine başlayın taki bitene kadar.
Baklavalık yufkanız bittiğinde, baklava şeklinde kesmeye başlayın.
=> Önceden ısıtılmış 175 derecede fırında fansız bölümde yaklaşık 45 dakika pişirin.
NOT: üzeri hafif kızarsın zaten şerbeti dökünce kendiliğinden kırımızı rengi alacaktır.
Şerbeti için: Şekeri ve suyu kaynatın şerbet kıvamına gelince altını kapatın.
İçine bir kaç damla limon damlatırsanız şekerlenmesini önleyebilirsiniz.
Baklavayı fırından çıkarıp bekletin, Şerbeti sıcak dökerseniz daha lezzetli bir sonuca
ulaşırsınız. Servis ederken üzerine pudra şekeri veya ceviz koyabilirsiniz..
     IT S JUST AN OPINION 

TÜRK KAHVEMİ İÇİYORUM


                      
Atalarımız boşuna söylememiş bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır diye.
Günün her saatinde içilebilen Türk kahvesinin kahvaltıdan sonra keyfi bir başka oluyor. Benim için Türk kahvesi, kahve içen kişiler arasında pozitif bir enerji yayıyor ve bir çeşit sohbet köprüsü kuruyor.
Kahvenin kültürümüzde ki yeri hep baş köşededir. Öncelikle misafirimize kahveniz nasıl olsun diye sorarız. Kimimiz acı kahve içmeyi, kimimiz yanında çikolata yemeyi, kimimiz de üstüne içtiği bir bardak suyla bir fincan kahvenin hatırını unutuverir.
Son yıllarda pişirmeye üşendiğimiz ya da alaturka gördüğümüz Türk kahvesini, expressolarla macchiatolarla aldatmış sayılmaz mıyız?
Kahvenin tarihine bakılınca; Habeşistan'ın Kaffa yöresinde ilk defa bulunmuş 14. yüzyıldan sonra değeri bilinmeye başlamış. Hatta ilk zamanlarda keyif vermesinden dolayı içki ile eş değer tutulmuş. Kahve ağacının çekirdeklerinin öğütülmesiyle oluşan karışım sütle ve ya suyla içilirmiş.
Dünyada petrolden sonra ticareti en fazla yapılan ürünmüş.
          ''Kahve Yemen den gelir yolu Irak, 5 lira yetmedi 5 daha bırak''                                                              Bunu gören adam sinirlenir ve cevap yazar; 
          '' Kahve Yemen den gelir yolu sapa, 5 lira yetmediyse, dükkanı kapa.''                                                                                                                                                                                                                                                       
Peki ya Türk kahvesinin bu kadar bilinmesinin sebebi nedir diye düşününce aklımıza ilk olarak Kuru kahveci Mehmet Efendi' nin 1871 yılında kahveyi Türkiye ye getirdiği geliyor. Bir rivayete göre;  Osmanlı II. Viyana kuşatmasında sefere erzaklarla giderken orduları ayakta tutmak için yanında çuvallar dolusu kahve götürüyor. Kuşatma çok uzun sürdüğü için ordu bitap düşüyor, geri çekilme kararı alıyor. Geri çekilirken fazla çuvalları bırakıyor. Kuşatma bitince, kaleden çıkan halk Osmanlı depolarında kahveyi buluyor ve Avrupa böylece kahve çekirdekleri ile tanışmış ,oluyor.
 Geleneksel kahve kültürümüze, değerlerimize sahip çıkmak adına Türk kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, Türk kahvesinin önemini korumaya yönelik çalışmalar yapmaya başladı bile. Türkiye'nin ünlü modacılarından Atıl Kutoğlu, Selçuklu motiflerinden esinlenerek turkuvaz ve mor olarak iki farklı renkte kahve fincanı TKKAD 'a destek olmak için tasarlarken elde edilen gelirin derneğin tanıtım çalışmalarında kullanılacak.
  Ve biz gençler olarak sıcak suyla iki dakikada hazırlanabilen karışım kahveleri raflara kaldırıp, sağlık açısından daha yararlı olan Türk kahvesi kültürümüze sahip çıkalım derim.